Volgend weekend mogen we een uur langer slapen. De klok wordt teruggezet. De wintertijd is begonnen. Dat is onze oorspronkelijk tijd. Voor velen is het een hot-topic, ieder jaar komt de discussie terug of we het wel of niet moeten afschaffen. Europa zal uiteindelijk moeten beslissen of we de klok nog vooruit gaan zetten of dat zo blijft. En met de huidige energiecrisis kan het best nog wel eens zo blijven, tenslotte is het om die reden ontstaan.

Jetlag

Persoonlijk heb ik altijd last van jetlag. Niets ernstigs maar genoeg om een hele dag of twee van slag te zijn. Ik blijk niet de enige te zijn. Maar waarom doen we dit eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van de winter of de zomertijd?

De voordelen van zomertijd

De zomertijd werd ooit ingesteld om energie te besparen ten tijden van de oliecrisis. Omdat dit niet meer nodig schijnt te zijn, wordt het heen-en-terugzetten afgeschaft. Maar willen we altijd in de zomertijd blijven?

  • langer licht. Niet alleen hebben we daglicht nodig, we doen ook meer als het licht blijft. Onze biologische klok gaat nog niet in ruststand en is een uur langer actief.
  • energiebesparing. Langer licht betekent minder lampen of kaarsen aan. Vaak is het ook warmer doordat de zon een uur langer schijnt dus kan de kachel ook een tandje lager.

De nadelen

Ook al kent zomertijd niet directe nadelen, de omschakeling twee keer per jaar heeft dat wel.

  • bioritme. Over de gezondheidsrisico’s wordt een hoop geschreven, maar deze zijn nog niet bewezen. Wel hebben meer mensen, zoals ik last van jetlag en dat doet toch wat met je lijf.
  • slaapstoornis. Als je bioritme in de war is, is het logisch dat je slaapritme dat ook is. Het komt vaak voor dat je nog niet moe bent, maar het echt al beddtijd is of andersom.
  • verkeer(d). Ook de oplettendheid in het verkeer wordt door de war geschopt door het tijdsverschil. Er schijnen meer verkeersongelukken te gebeuren in de dagen na de tijdsomschakeling. Aan de andere kant gebeuren er weer minder ongelukken omdat het lichter is. Kortom, het blijft in evenwicht.
  • foutje. Ook wordt daardoor de agenda van veel mensen in de war geschopt. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand een uur te laat of te vroeg is. Zelfs in deze tijd dat apparatuur de juiste tijd aangeeft, worden er nog veel vergissingen gemaakt.

meer lezen hierover? LieveLieseLotte geeft je een aantal boekentips: