Tantra

Geschiedenis

Om te weten wat tantrische seks inhoudt, is het fijn om te weten waar het vandaan komt. Tantra, het Sanskriete woord voor expansieve bevrijding, behoort tot eeuwenoude tradities die opgetekend werden in de Hindoegeschriften. Het zijn tal van mondelinge overleveringen die aangenomen werden als vast onderdeel van het Hindoeïsme. Deze geschriften worden ook Veda’s genoemd wat ‘kennis’ betekent. Niet alleen in het Hindoeïsme maar ook het boeddhisme en Jaïnisme werkt met deze orgasmische energie. 

Vedische tradities, waar het steeds gaat om geestelijke bevrijding en verruiming, legt de nadruk op het ontwikkelen van de menselijke innerlijke kracht. Niet enkel door meditatie maar, ook confrontatie worden innerlijke angsten, zwakten en moeilijke situaties aangepakt. 

Tantra voor beginners


Eerst en vooral moet je weten dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen tantra Yoga en tantra yoga. Met het eerste, mét hoofdletter Y, wordt de filosofie of Dharma bedoeld. De Dharma staat voor alle regels omtrent normen en waarden én de persoonlijke en sociale omgangsregels in het Hindoeïsme. Spreekt men over de tweede, dan heeft men het over de talrijke yoga oefeningen die hiervan een onderdeel zijn. Dat je niet meteen alle standjes van de Kama sutra kunt, is normaal. Je moet, om te beginnen, leren om te gaan met je eigen lichaam en waardegevoel vooraleer je kunt genieten van tantrische seks en de orgasmische energie die in de kosmos vervat zit. In je eigen kracht gaan staan vergt nu eenmaal oefening maar, het is meer dan de moeite waard voor wie zijn leven wil verrijken. In onze westerse cultuur is seks bijna uitsluitend gericht op lichamelijk genot. Niet alle zintuigen worden geprikkeld, enkel de lichamelijke. Maar seks kan zoveel meer zijn en bevrijdend werken op de geest en het lichaam wanneer je de knepen van het vak aanleert. 

Waarom juist nu tantra?


Tijdens deze corona crisis vallen mensen vaak op zichzelf terug. Het sociale leven is zo goed als stilgevallen en een groot aantal mensen verliest de broodnodige connectie met anderen én, vaak ook met zichzelf. Tantra in tijden van lockdown geeft je de mogelijkheid om je weer in contact te brengen met je innerlijke ‘zijn’ en je oer energie of kundalini, naar boven te brengen. Want, dit is iets wat heel wat mensen, door de maatregelen voor het corona virus, aan het verliezen zijn. Die innerlijke verbinding met jezelf, het in balans houden van al je chakra’s en de pure energie die in je brandt. Tantra voor beginners gaat niet enkel om alle standjes van de kama sutra te leren, het gaat veel dieper dan dat. Waarom juist nu tantra? Omdat het een uitgelezen moment is om van start te gaan met deze geweldige oefeningen. Meer dan ooit hebben mensen nood aan verbinding, aan innerlijke kracht en zuivere liefde. Men kan hopeloos zitten wachten tot iedereen weer vrij mag ademen en bewegen zodat we met z’n allen weer de kroeg in kunnen duiken. Maar, je kunt deze periode ook gebruiken om je te verdiepen in deze prachtige manier van verbinding creëren met jezelf en je partner. Tantra in tijden van lockdown zal je doen beseffen dat er zoveel meer is dan oppervlakkige seks met oppervlakkig genot. 

Prana en chi


Heel wat mensen verwarren orgasmische energie met tantrisch seks. Men denkt dat het enkel en alleen te maken heeft met opwinding en seksuele omgang. Nochtans, levensenergie zou een betere benaming kunnen zijn voor seksuele energie. Deze energie wordt in het Hindoeïsme prana of chi genoemd. De verwarring ontstaat vooral omdat deze energie los komt, ter hoogte van het bekken. Het is dan ook normaal dat men opgewonden kan geraken, net als bij seks.
Meditatieoefeningen of bijvoorbeeld massages, die deze energie opwekken, zullen een gevoel naar boven brengen wat je niet met iets anders kunt vergelijken. Het is dan ook belangrijk om een aanbieder uit te kiezen waarbij je je volledig kunt ontspannen. Uit de advertenties van aanbieders kun je vaak al merken of iemand werkt met de seksuele kant van de zaak of zich meer verdiept in het energetische en meditatieve. 
In onze westerse samenleving zijn we niet altijd gericht op intieme aanrakingen en is het voor velen nog steeds een taboe. Voor velen zal dit dan ook een flinke stap buiten de comfortzone betekenen. 

Traumaverwerking


Het aanspreken van je zelfhelende vermogen is ook een onderdeel van de oefeningen. Mensen die traumatische ervaringen opliepen in het verleden kunnen hier dus baat bij hebben. Maar, wanneer je een zwaar traumatisch verleden hebt moet je er niet zomaar aan beginnen. De dingen die naar boven kunnen komen kunnen in dat geval meer schade aanrichten dan dat ze geheeld worden. Vooral mensen die seksueel misbruikt werden in het verleden zoeken beter eerst een andere manier om van hun trauma’s af te komen bij een professioneel therapeut. 
Ben je toch heel benieuwd naar wat de oefeningen jou al meerwaarde kunnen brengen, dan is het absoluut noodzakelijk dat je kiest voor een aanbieder die enkel gericht is op meditatie en het werken met de oerenergie.