, ,

Hij zegt, Zij zegt 1: Vibrator vs mastrubator

Een tijdje geleden schreef LieveLieselotte een gastblog op NBRplaza.com. Dat was de start van een ‘briefwisseling’ waarin we samen kijken naar verschillende onderwerpen vanuit het vrouwen-, dan wel mannenperspectief. Hieronder lees je de reactie van Marc van Lier van NBRplaza.

Lees het artikel van LievelieseLotte hier.

Het seksspeeltje als maatstaf van emancipatie

Het is waar dat de evolutie van seksspeeltjes de afgelopen jaren bijzonder hard is gegaan. Er is meer aandacht voor vormgeving en de veiligheid van materialen en dat is maar goed ook. Die dingen komen tenslotte vaak in aanraking met je meest intieme delen. Het is vooral erg interessant om te zien hoe seksspeeltjes een weergave zijn van onze veranderende normen en waarden.

Je doet het niet snel goed als man

Als je de damesbladen mag geloven, ligt de schuld van de orgasmekloof volledig bij de man. Cosmo kopt maar al te graag dat mannen er niks van bakken tussen de lakens. Ze zouden het voorspel volledig aan de laars lappen en ze hebben zo weinig verstand van de vrouwelijke anatomie dat ze een TomTom nodig hebben om de clitoris te kunnen lokaliseren, om nog maar te zwijgen over de G-spot. Het stereotype heteroman is dan ook ofwel een onverbeterlijke egoïst, ofwel een domme onwetende sufferd. Sterker nog, Cosmo beweert zelfs dat jouw orgasme uitsluitend om hen draait. Immers, zo redeneren ze in een artikel: mannen vinden het uitsluitend een machoprestatie om hun vrouw klaar te laten komen. Daardoor is een orgasme bij een vrouw dat is opgewekt door een man – volgens Cosmo – een vorm van onderdrukking. Ik schreef al eens eerder over op HoeMannenDenken dat wij mannen heel erg in de war raken van dergelijke redenaties.

Vrouwen: Neem het heft (of de staaf) in eigen hand!

Dit soort feminisme leidt bij ons mannen tot een onbedoelde verlamming. Wat wil de vrouw nou? Een softe metroman die ‘ja’ en ‘amen’ zegt, of juist een Christian Grey die haar alle spreekwoordelijke hoeken van de kamer laat zien? “Weet je wat: doe het lekker zelf”, lijken veel mannen te denken. “Je mankeert toch niks aan je handjes?” En ja, dat vind ik jammer. Natuurlijk kun je als vrouw ook best zelf voor je orgasme zorgen. Maar samen is het zo veel aangenamer.

De achterstand van de man

Toch zit er nog een andere vreemde discrepantie in de seksualiteit van de vrouw. Ondanks de vermeende achtergesteldheid van vrouwen – gezien de lage mate van orgasmen – is de vrouw juist hèt symbool van erotiek. Zoek maar eens op het woord ‘erotiek’ in Google Images. Op de eerste pagina staat slechts één foto waar alleen een man op staat, en zelfs die is een parodie. Verder vinden zowel mannen als vrouwen het in het algemeen geil als een vrouw masturbeert, maar een masturberende man vinden we maar vunzig. Vrouwen zijn zelfs in staat om meervoudige orgasmes te krijgen, terwijl ons mannen dat slechts zeer zelden gegund is (wij kennen geen plateaufase). In de Netflix serie Bonding legt een standup comedian het als volgt uit: Een vrouw met ‘daddy issues’ is ‘hot’, maar een man met ‘mommy issues’ is beschamend. Begrijp me goed: ik ben voor gelijkheid tussen genders, maar dan moet die natuurlijk wel beide kanten op gaan!

Het mannelijk orgasme

Een ander vreemd feit is dat er bijzonder weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het mannelijk orgasme. Juist misschien omdat het zo makkelijk is op te wekken en vanzelfsprekend is, lijkt het niet de moeite waard om er aandacht aan te besteden. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom er zo weinig echte creatieve seksspeeltjes zijn voor mannen. De meeste masturbators zijn inderdaad zoals je zegt een namaakkutje (of -mondje of -kontje) waar de man zijn behoefte in kan doen. Ik ken weinig vrouwen die zo’n masturbator samen met hun man zouden willen gebruiken. En dat terwijl wij mannen helemaal niet zo moeilijk doen over een surrogaatpenis als speeltje! Gelukkig komt daar verandering in. Zo kwam het innovatieve Duitse Fun Factory bijvoorbeeld nog niet zo lang geleden met de Manta, die zowel qua vorm als qua toepassing bijzonder verfrissend mag worden genoemd. En ook komen er steeds meer speeltjes die genderneutraal zijn (als in: zowel door mannen als vrouwen en alles daartussenin te gebruiken), zoals de Clandestine Mimic Plus.

Zolang seks taboe blijft

Seks is in onze maatschappij omringd door sociale normen, religieuze restricties en morele taboes. Ik vraag me vaak af waarom. Hoe komt het dat we elke avond naar films en series kunnen kijken vol geweld, dood, moord en misdaad, maar dat erotiek, seks en porno afgedaan wordt als iets dat niet door de beugel kan?

Voor een geëmancipeerde en gelijkwaardige verhouding tussen de beleving van seksualiteit door mannen en vrouwen is een open communicatie nodig. Maar aan de andere kant weten we ook allemaal dat hoe groter het taboe is, des te stimulerender we het vaak vinden.

Wat vind jij?

Doe eens gek en laat een reactie achter. We zijn benieuwd naar jouw mening over de vibrator vs de mastrubator. 

==============================================================================
Hij

Marc van Lier is het pseudoniem van de man achter NBRplaza.com; een website vol informatie over seksualiteit, relaties, erotische verhalen, wetenschap, nieuws en seksspeeltjes. NBRplaza.com is in 2004 gestart vanuit een gezonde nieuwsgierigheid en is uitgegroeid tot een serieus platform voor seksbloggend Nederland. Zo stelt NBRplaza drie maal per jaar de onafhankelijke Seksbloggers Index. Kortom, NBRplaza is het startpunt voor jouw zoektocht als het op seks aan komt.