Goop Vagina

Ik ben een Gwyneth Paltrow fan. Niet alleen vind ik het een mooie vrouw (maar misschien is die schoonheid met een of meerdere verbouwingen gewoon te koop), ik ben voornamelijk jaloers op haar magazine; Goop.

Celeb sex guru?

Zo stylish vormgegeven, veelzijdig en verrassend interessant. Ik zou dolgraag, met LieveLieseLottte.nl, ook maar een beetje in de buurt willen komen van Goop (en met het mediabudget van Gwyneth zal dat ook wel lukken, maar we helaas hebben wij dat geld niet. Dus doen we het low-key.) Goop wist mijn hart helemaal te stelen, toen ze voorzichtig begon met het promoten van leuke vibes. Eindelijk een celeb die het voortouw neemt, en de adorabele SmileMakers zag ik dan ook het eerste op haar site.  

Sniff out

Misschien heb ik me iets te veel mee laten sleuren en haar op een voetstukje gezet. En daar is ze nu toch echt wel van afgedonderd. Eerst was er de kaars der kaarsen.

De vagina kaars. Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik heb er gemengde gevoelend over.  Grappig bedacht, maar het heeft ook iets ranzigs. En voor 75 USD is de lol er snel af.

Met The Goop Lab, speciaal gemaakt voor Netflix slaat Gwyneth helemaal de plank mis. Voor iemand die gezondheidsbehandelingen aanbiedt, lijkt ze toch wel erg onwetend over anatomie. En dat is best raar, toch?

Seksontwetendheid

De serie is gelanceerd om het lifestyle-merk van Paltrow naar een breder publiek te brengen. En dat leek mij een goed ding! Hoe meer mensen proberen om de bestaande taboes te doorbreken en seks als een ‘normaal’ gespreksonderwerp gaan zien, hoe beter. Maar in haar geval kan dat nog wel eens averechts werken, want naast dat ze er een aantal bizarre ideeën op nahoudt, denkt dat problemen alleen maar op te lossen zijn met peperdure producten, lijkt ze niet te weten wat een vagina is.

In de derde van zes afleveringen, getiteld The Pleasure Is Hers, is Betty Dodson. Dodson te zien. Een 90-jarige New Yorker en old-school feministe die al een halve eeuw lesgeeft in masturbatie bij vrouwen. Een echt seks goeroe dus!

Vul… what?

Ze laat Gwyneth een tijdje over het heilige der heiligen spreken. Dan leunt ze naar voren en zegt tegen haar: “De vagina is alleen het geboortekanaal. Je wilt praten over de vulva, dat zijn de clitoris, de binnenste lippen en al die goede shit eromheen.”

Oeps! “Ik dacht dat de vagina het hele ding was?” Gwyneth valt giga door de mand en het lijkt bijna alsof ze nooit enig idee had waar ze het over had. Ook had ze geen idee dat pornosterren vaak schaamlipcorrecties ondergaan om er ‘netjes’ uit te zien.

En verder…

Er wordt begonnen met dure diëten om de levensduur te verbeteren. Paltrow’s bloed wordt afgenomen en opnieuw in haar gezicht geïnjecteerd, want als je er goed uitziet, voel je je goed, toch? In de meeste afleveringen wordt het Goop-team op een glamoureuze buitenlandse reis gestuurd, bijvoorbeeld naar Jamaica om paddo’s te nemen en ze “een genezende modaliteit” te noemen, waar ze verschillende niet-gereguleerde “therapieën” uitproberen. Iets wat toch echt niet iedereen kan betalen.

Overdosis aan happy

De hele show lijkt een grote weigering om toe te geven dat verdriet en angst bij het hele leven horen. En je met geld het geluk gewoon kan kopen. Elk negatief moment wordt afgewend, of door veganistisch eten, een koude plons, het reinigen van energievelden, psychische interventie of iets anders is andere pseudowetenschappelijke activiteit waarmee geld kan worden verdiend voor mensen wier goedgelovigheid marcheert met hun rijkdom.

Je zou de hele show kunnen samenvatten als zes uur van een grote Gwyneth masturbatie, die Betty in ieder geval nooit zou herkennen.