zoenen

De kus is de inspiratiebron voor iedere kunstvorm, eeuwenoude gedichten gaan erover. Het is het hoogtepunt van elke romantische film, boeken vol zijn erover geschreven. En er kunnen museaums gevild worden met beelden en schilderijen van …. THE KISS…..

De wetenschap achter de kunst

Maar wat is de wetenschap achter het kussen? Helaas blijkt dat een stuk ingewikkelder dan alleen het vergrendelen van lippen. Hier zijn slechts een handvol feiten die we hebben geleerd over het kussen, en nu we ze weten, kunnen we ze nooit meer vergeten…..

1. Instinct of aangeleerd?

Kussen kan al dan niet instinctief zijn. Sommige antropologen stellen dat het aangeleerd gedrag is, een overblijfsel van vroege moeders die voedsel voor hun pasgeborenen voorkauwen en de beweging vervolgens gebruiken als een vorm van comfort. Anderen zeggen dat het puur instinct is.

2. Lekker of bah?

Vergrendeling van lippen, aka zoenen, is niet zonder een ‘ick’ factor . Volgens een studie gepubliceerd in 2014 over  Microbiome, worden er meer dan 80 miljoen microben uitgewisseld tijdens de gemiddelde zoenpartij.

3. Kus je ziek

Maar maak je geen zorgen, kussen is niet zo ziekmakend als bovenstaande tekst je zou doen denken. Je hebt meer kans om ziek te worden van handen schudden dan je van zoenen, en nee, dat heb ik niet verzonnen dat hebben meerdere studies aangetoond.

4. Gevoelige lippen

Onze lippen zijn dol op zoenen. Er is een aanzienlijke hoeveelheid van het cortexgebied in je hersenen gewijd aan het hebben van sensaties in je lippen, waardoor ze een van de meest gevoelige en erogene delen van je lichaam zijn (en misschien verklaart dat waarom kussen zo verdomd goed voelt).

5. Kus van de natuur

Kussen is een heerlijke pil, geleverd door de natuur. Wanneer je iemand kust, daalt het niveau van de cortisol, of te wel het stresshormoon. Volgens een recente studie van Lafayette University is een zoenen super ontspannend voor het hele lichaam.

6. Jij ook, dude!

In diezelfde studie merkten onderzoekers dat mannen, en niet vrouwen, een stijging van oxytocine ervoeren, het bindhormoon waardoor je je papperig en verbonden voelt tijdens het kussen. Aw!

7. Je lippen vertellen het

De kus is een wereldwijd fenomeen. Volgens Sheril Kirshenbaum, auteur van “The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us”, kust meer dan 90% van de culturen.

8. Seal it with a kiss

Een kus is geen contract. In een recent onderzoek van de Universiteit van Texas zei 66% van de vrouwen en 59% van de mannen dat ze stopten met een nieuwe romance omdat een kus niet goed genoeg was.

9. Mister right

Maar het kan ons naar de juiste partner leiden. Een studie van de universiteit van Oxford suggereert dat de kus ons helpt partners te selecteren die we willen behouden.

10. Slobby kiss

Mannen houden van slordige kusjes. De wetenschap zegt het. “Er zijn aanwijzingen dat speeksel testosteron bevat, en er zijn ook aanwijzingen dat mannen slordiger kussen met meer open mond,” zei Helen Fisher, een biologische antropoloog van Rutgers University tijdens een persconferentie over haar onderzoek naar zoenen. “Dat suggereert dat ze onbewust proberen testosteron over te zetten om de geslachtsdrift bij vrouwen te activeren.” Wow.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.