Wie schrijft die blijft, luidt het gezegde. En dan niet een snelle WhatsApp maar een ouderwetse liefdesbrief op papier. Met Valentijnsdag op komst en 2-2-22 zou er toch niets romantischer zijn dan je pen uit het vet te halen en een echte liefdesbrief te schrijven. Goed idee, toch?! Maar hoe doe je dat, hier een paar tips.

State of the art

Een goede (liefdes)brief schrijven is een kunst. Een die je vroeger kon afkijken uit voorbeeldboeken. De Wegwijzer der minnaars en minnaressen is er zo een en dateert uit 1870, maar er zijn er veel en veel meer. Je vindt hierin modelbrieven voor ieder soort liefde, van boerenzoon tot oude vrijster. Helaas zal je in de archieven moeten duiken om daar gebruik van te kunnen maken, en ook even door het oud-Nederlands heen prikken.

Voorbereiding

Behalve dat je natuurlijk op klad begint en voorbereidt bent op vele proppen en doorgestreepte woorden, zou een mindmap je kunnen helen om met originele teksten te komen.

Originele aanhef

Een brief beginnen met ‘Lieve’ is nou niet echt origineel, probeer eens iets anders… De mindmap kan je daarbij helpen. Kom je er echt niet uit misschien dat deze koosnaampjes inspiratie biedt… KOOSNAAMPJES Denk ook eens aan de datum, misschien een leuk idee om aan te geven hoe lang je jouw (anonieme) liefde al kent.

Lang of kort

Vroeger vond men dat liefdesbrieven ontzettend lang moesten zijn, hoe langer hoe meer status. Een elf tellende liefdesbrief werd afgesloten met meerdere ps’s om aan te tonen dat je je niet kan losrukken van het papier, behoort tot het verleden. Natuurlijk is een brief zoveel keer romantischer en origineler dan een email maar zo heel lang hoeft deze anno 2022 niet te zijn.

Inhoud

Het laten zien van passie, toewijding en intimiteit zijn de essentiële ingrediënten van een goede liefdesbrief net als een verwijzing naar een happy end, en dan bedoelen we iets in de trant van ‘ze leven nog lang en gelukkig’ en niet van een vage massagesalon.

Zin in een quizje? Sta jij open voor intieme liefde? Doe de test van Quest

Offline

In deze digitale tijden is er steeds meer vraag naar offline. Dat moet Daisy van Tussenbroek ook gedacht hebben, na dagenlang zinloos chatten was ze er klaar mee en startte ze WOOING. Een platform voor iedereen die op zoek is naar een duurzame relatie. In plaats van te swipen, begin je met een ouderwetse brief te schrijven aan je aanstaande date. Hoe leuk is dat? Dat brengt de ouderen onder ons weer terug naar de romantiek van de contactadvertenties in de zaterdagkrant met brief onder nummer…

Tot slot, de mooiste liefesbrief allertijden

Meer tips Dan verwijzen we je graag naar De Liefdesdokter.