relatie over is

Achteraf is het vaak makkelijk praten. De tekenen van een verslechterende relatie waren er al in overvloed. Ook al lijkt het verbreken van een relatie vaak het einde van de wereld, meestal is dat het juist niet. Het is een nieuw begin, een frisse start. Natuurlijk lijkt dat moeilijk in het begin, maar het went vaak sneller dan je voormogelijk had gehouden. Misschien is het wel om die reden dat er juist nu, in deze tijd van het jaar, veel relaties worden stopgezet. Veel mensen nemen deze periode om terug te blikken. En velen komen tot de conclusie dat het echt zo niet verder kan. Het idee om nog een jaar samen de kerst door te brengen voelt ondragelijk. Maar misschien ben je er nog niet helemaal zeker van dat het echt voorbij is. Daarom hier 10 hints waardoor je weet dat jouw relatie al ver over zijn hoogtepunt heen is. En als dat zo is, dan is 1 januari, een nieuwe start.

1 Minder thuis, meer uit.

Als jij of je partner steeds meer tijd door gaan brengen met vrienden of familie, is dat vaak omdat iemand minder graag thuis wil zijn. De verbondenheid tussen jullie is afgenomen en het vermaak wordt elders gezocht.

2 “Is goed, schat!”

Ruzie maken is niet altijd slecht, het geeft ook aan dat je voldoende om elkaar geeft om er een punt van te maken. Pas als je geen irritatie of ergernis meer voelt, wordt het tricky. Die onverschilligheid geeft aan dat de vonk is verdwenen en daarmee ook de intentie om in de relatie te blijven.

3 Samen eenzaam

Alleen zijn is iets anders dan eenzaam zijn. Als je fysiek samen bent en je hebt het gevoel dat je mentaal er alleen voor staat, voelt dat eenzaam. Kan je er met je partner niet over praten, dan zou relatietherapie nog een laatste strohalm kunnen zijn.

4 Groeiproces               

Mensen veranderen, dat geldt voor jullie allebei. Je hoeft natuurlijk niet in dezelfde richting te veranderen. Misschien gaat de een sneller en blijft de ander in persoonlijke groei achter. Als je jezelf betrapt op gedachten zoals; “Wil ik dit echt voor de rest van mijn leven?”, dan ben je langzaam afscheid aan het nemen. Praat erover voordat de afstand tussen jullie te groot is.

5 Spreken is zilver         

Dat spreekwoord gaat niet altijd op. Want als jij bij breaking news niet de behoefte voelt om dat aan je partner te vertellen, dan zegt dat echt iets over jouw relatie met hem of haar.

6 Gewoontes en rituelen              

Iedere relatie valt in bepaalde patronen. En daar is niets mis mee. Zolang je beiden daar zo nu en dan even stil bij staat en jezelf in eerlijkheid de vraag stelt of dat nog wel is wat je wilt. Maar als je bepaalde rituelen, zoals samen naar The Voice of Holland kijken, op zaterdag de markt over of wat jullie ritueel ook is, op het moment dat dit steeds minder een gezamenlijke activiteit wordt, er steeds smoesjes zijn om het niet te doen dan is dat een teken dat de relatie aan het afbrokkelen is.

7 Kus me!      

Cher zong het al: “If you want to know, if he loves you so. It’s in his kiss.” Voel aan de kus of het een onpersoonlijke beleefdheidsuitwisseling is om dat er nog een sprankeltje passie aan te pas komt. Zijn jullie huisgenoten? Of nog steeds zielsverwanten?

8 Tips en Tops

Toen je net in de relatie zat, vond je alles geweldig aan je partner. Gelukkig slijt de roze wolk en wordt het steeds realistischer. Maar op het moment dat je alles aan je partner stom vindt en steeds minder leuk, moet je jezelf toch afvragen of dit niet het begin van het einde is.

9 Nu is het moment.     

Als jullie stoppen met het maken van toekomstplannen, niet meer bespreken waar de carrière jullie naar toe zou kunnen brengen of fantaseren over andere plannen dan is het einde in zicht.

10 Saaie sex    

Veranderingen in de slaapkamer zijn niet altijd een doodvonnis, maar in combinatie met andere factoren kan het wel aangeven dat er iets niet goed zit.