Handleiding om meer van jezelf te houden

Geef jezelf en de liefde voor jezelf eens een flinke boost. Handige en direct toepasbare tips voor meer zelfvertrouwen, zelfliefde en waardering voor de enige persoon die jouw hele leven bij jou blijft. Meer van jezelf houden, kan je aanleren als jij dat niet van nature hebt meegekregen. Met deze tips en trucs leer je binnen 30 dagen echt meer waardering te krijgen voor: JOU!

Verander de toon

Als je niet veel om jezelf geeft, zit je in een vicieuze cirkel. Je vindt jezelf niet mooi, leuk, lief of aardig en je vindt dat je weinig kan of in niets bijzonder bent. Dat is ook terug te vinden in de manier waarop je over en tegen jezelf praat. Je bekritiseert jezelf met alles wat je doet, of omdat je twee kilo bent aangekomen of omdat je alweer op ‘snooze’ hebt gedrukt. Wat de reden ook is, door jezelf in je woorden en gedachten naar beneden te halen, blijft er een slecht gevoel over jezelf over.

Hoe verander je dat?

Begin de komende 30 dagen met positieve berichtgeving over jezelf. Zodra je wakker bent, ook al heb je 3x gesnoozed, loop naar de spiegel en geef je jezelf 3 complimenten. Dit doe  je HARDOP! Echt? Moet dat nou? Ja, want door het hardop te zeggen, komt het ook echt binnen en voel je dat het resoneert.

Echt? Ja, ga maar eens naar de spiegel en kijk jezelf diep in de ogen en zeg hardop: “Er deugt helemaal niet aan me.”

Gedaan? Dan zal je ervaren hebben dat het niet aanslaat, dat je ergens diep van binnen voelt dat het niet waar is, je gevoel geeft ergens aan ‘Hé, dit klopt niet.’ En dat merk je alleen maar als je het HARDOP zegt.

Make a list

Daarom is het goed om eens in de paar maanden een lijstje te maken. Daarop zet je alles dat leuk aan jou is. Dit kan variëren van “ik heb leuke schoenen in mijn kast” tot “ik heb gisteren de plantjes van de buurvrouw water gegeven.” Alles wat je recent hebt gedaan dat aardig, lief of mooi was, mag je op dit lijstje zetten.

Daarnaast mag je ook eigenschappen benoemen. Of een lichaamsdeel dat je mooi vindt aan jezelf. Dit lijstje is bedoeld als “greatest hits” van jouw persoontje.

De volgende keer dat jij je niet zo goed voelt over jezelf, kijk je op dat lijstje en visualiseer je één voor één de punten die erop staan. Visualiseren betekent dat jij een voorstelling of beeld in je hoofd maakt van wat er op papier staat. Dat zal je een wat beter gevoel geven over jezelf.

Je kan ook in je agenda zetten wanneer je de volgende keer naar het lijstje kijkt. Je kan het elke dag doen of elke paar weken. Het maakt niet uit, maar doe het zo vaak als jij het nodig hebt.

Meer lezen? Houd LieveLieseLotte.nl in de gaten voor meer geluk, liefde en leukigheid.

Lees ook: Relatietips online cursus