Het is bijna weer zover Canal Pride Amsterdam. Een spektakel om te aanschouwen, maar weet je er eigenlijk wel iets van? LGBT of GLBT staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender. … De letter Q is voor degenen die zich identificeren als Queer of hun seksuele identiteit in twijfel trekken. En soms is er de letter I voor intersexed.

Er was eens…

Op 28 juni 1970, exact één jaar na de Stonewall-rellen vond in New York, de eerste Gay Pride Parade plaats. In Amsterdam werd in 1977 de eerste grote homodemonstratie gehouden. Deze was niet gericht op de Nederlandse situatie maar bedoelt als solidariteit tegen een Amerikaanse antihomo-campagne. Dit werd een jaarlijks event dat sinds 1979 Roze Zaterdag heet.

Wikipedia: “Anders dan de naam doet vermoeden heeft dit evenement oorspronkelijk niet het demonstratieve protestkarakter van de Gay Pride Parades elders in de wereld. Het Nederlandse equivalent daarvan is de jaarlijkse Roze Zaterdag die meestal eind juni of begin juli in telkens een andere Nederlandse stad plaatsvindt.”

Amsterdam gaytown

Sinds 1996 staat Amsterdam ieder eerste weekend in augustus in het teken van Pride Amsterdam. Een homocultureel festijn dat duizenden bezoekers aantrekt.

De officiële naam van het evenement was aanvankelijk Amsterdam Pride, vervolgens van 2007 t/m 2016 Amsterdam Gay Pride en sinds 2017 heeft het evenement zijn huidige naam weer terug.

Gaytown

Om de goede naam en faam van Amsterdam als homo-uitgaanscentrum hoog te houden werd in 1996 voor de eerste keer de Amsterdam Pride gehouden. Anders dan elders in de wereld, was het puur een feest om de vrijheid en diversiteit te vieren. Het evenement heette om die reden ook “Amsterdam Pride”, al sprak men in de volksmond al gauw van “de Gay Pride” of kortweg “de Pride”. Om deze parade te onderscheiden van alle andere grote steden, werd gekozen voor een botenparade door de Amsterdamse grachten.

Bootje varen

Hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride is de Canal Parade, een bonte stoet van boten die op de eerste zaterdag van augustus door de grachten vaart. Dit fenomeen is zo populair dat het een van de drukst bezochte publieksevenementen van Nederland is.