Seks. Het is een heerlijk onderwerp om over te praten. Je zou misschien denken dat je daar op een gegeven moment wel over uitgepraat raakt. Is niet alles al een keer gezegd? Zijn niet alle standjes al een keer door iemand beschreven? Dat zou je denken. Maar seks verandert. Niet alleen verandert je behoefte door de jaren heen, maar ook maatschappelijke veranderingen zorgen ervoor dat we seks anders beleven.


Vertrutting

Het afgelopen decennium is er een ware nieuwe golf van preutsheid ontstaan. Jongeren houden hun onderbroek aan onder de douche na het sporten, op het strand is slechts een enkele verdwaalde Duitser die het nog waagt topless te zonnen, en in de sauna zijn ‘kledingdagen’ steeds populairder. Trendwatchers Mabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens deden onderzoek naar de toekomst van seks en liefde. Hun  spraakmakende  bevindingen schreven ze op het boek ‘Holy Fuck: op expeditie naar de toekomst van seks’. Hierin vertellen ze dat de nieuwe preutsheid niet te wijten is aan een revival van religie, maar dat we ons vooral goed bedekken vanwege social media. Mensen schamen zich meer omdat ze niet voldoen aan het ideaal-plaatje dat ze dagelijks wordt voorgeschoteld. Maar ze zijn ook bang dat een ‘nudie’ die is gemaakt op een onbedacht moment, opduikt op Twitter of Insta.


Censuur

Diezelfde social media bezigen in toenemende mate een censuur op seks. Facebook, Instagram (ook van Facebook), Tumblr en zelfs Google, doen er alles aan om porno te weren van hun platforms. In hun ijver stoppen ze soms ook abusievelijk een voorlichtingssite in het donker. Maar ook banken en creditcardmaatschappijen weigeren bedrijven die zich bezighouden met ‘adult entertainment’. Sites als Fetlife moesten daardoor hun beleid flink aanpassen.
SekstremismeAan de andere kant is er ook een golf gaande van mensen die seks juist inzetten als pressiemiddel. Zogenaamde sekstremisten zetten hun lichaam in tijdens protest. Ze laten hun borsten zien tijdens feministische protesten. Hiermee proberen ze een discussie aan te zwengelen. Met sekstremisme wordt soms ook aangeduid dat we in een wereld leven waarin seks steeds extremere vormen aan lijkt te nemen, door technologische ontwikkelingen als seksrobots een een toegenomen belangstelling voor BDSM.


Het einde der seksen

De grenzen tussen genders vervagen. De tijd dat een vrouw met een broek aan nog net zo gek was als een fietsende vis, is nog niet eens zo heel erg lang geleden. Nu zijn er al meer dan 50 verschillende manieren om je ‘gender’ aan te geven op een continuüm tussen cis-man en cis-vrouw. En hoewel ik het persoonlijk toejuich dat mensen zich identificeren zoals ze dat graag zouden willen, heeft ook deze ontwikkeling een tegenreactie. De ‘genderbrigade’ krijgt als kritiek dat ze proberen de maatschappij te verjuffen of te feminiseren. Echte mannen worden lulletjes-rozenwater, doordat het onderwijs wordt gedomineerd door vrouwelijke onderwijzers, zo luidt de kritiek. 


Verwarrend

De invloed van technologie, polarisering van de maatschappij, de behoefte aan massa-individualisering, … het heeft allemaal effect op de manier waarop we onze seksualiteit beleven. Is dat nieuw? Nee. Onderzoekers Maxine Lynn en Hallie Lieberman onderzochten patentaanvragen van buttplugs van de 19e eeuw tot nu. Daaruit bleek dat verschillende patentaanvragen een goede weergave waren van wat op dat moment maatschappelijk geaccepteerd werd (terwijl dat ding toch echt al ruim een eeuw gewoon in je achterste gaat). Eind 19e eeuw werd het als medisch instrument neergezet, daarna als speeltje voor homoseksuele mannen en nu is een een gendervrij speeltje. 


Opportunisme

De veranderingen gaan wel snel. Angstig snel. Sommige mensen zullen dat omarmen en anderen zullen zich er tegen verzetten (zo gaat dat bij veranderingen). Maar ‘elk nadeel hep se voordeel’. Door technologische ontwikkeling ontstaan er steeds interessantere nieuwe seksspeeltjes, met hele nieuwe mogelijkheden. Zo kun je speeltjes aan elkaar koppelen via internet om elkaar te verwennen, ook als je aan de andere kant van de wereld woont. En zeg nou zelf: wordt seks niet veel spannender als het iets is dat we stiekem (moeten) doen?

Lees ook: Hij zegt, zij zegt deel 1 & Hij zegt, zij zegt, de oraalkloof