De Canal Parade voorafgaand aan de Gay games in 1998 had de meest spectaculaire bijdrage: een zichzelf na elke brug oppompende bodybuilder, van voormalige discotheek Club Roxy.

Niet meer zoals vroeger

De Amsterdam Gay Pride kreeg een aantal jaar geleden een nieuwe identiteit, meer politieke en commerciële bedrijven werden onderdeel van de botenparade. Volgens de organisatie is dit nodig om de kosten voor beveiliging te dekken, maar critici vinden dat het evenement hiermee haar oorspronkelijke karakter verliest omdat er steeds meer boten van grote bedrijven met hetero’s meevaren.

Bezoekersaantallen

Sinds 2017 is het festijn weer terug bij zijn oorspronkelijke naam Pride Amsterdam, een feest “voor iedereen, ongeacht wie je bent en van wie je houdt.” En voor iedereen kan je bijna letterlijk nemen, want ook dit jaar wordt er een grote opkomst verwacht. In sommige jaren waren er zo’n

560.000 toeschouwers. Daarmee is het het drukstbezochte evenement voor homo’s en lesbiennes in Nederland. Ongeveer een derde hiervan is uit Amsterdam en omgeving afkomstig. Uit het buitenland kwamen er vermoedelijk grofweg 15.000 extra bezoekers.

Copycat

Sinds 2010 wordt ook in Alkmaar een kleine botenparade gehouden en sinds 2017 blijft Utrecht ook niet achter. Ook Den Bosch had een tocht met versierde boten over de Binnendieze en Leeuwarden deed ook mee op 26 mei 2018 was ook daar een kleine botenparade over de grachten te zien.

De Pride Walk

Als iets een succes is, en zeker met hoge bezoekersaantallen, doen andere steden graag mee. Zo ook met de Pride Walk. Sinds 2015 kan je deze ook in Rotterdam meelopen, en ook tijdens de gaypride Amersfoort is er een wandeltocht. In Den Haag was er op 10 juni 2017 voor het eerst een Pride Walk, in hetzelfde weekend als het Haagse rainbow festival.

 

 

Leuke feitjes:

Bij de eerste botenparade in 1996 waren er 45 deelnemers en 20.000 bezoekers. In het nieuwe millennium komt de Canal Parade onder druk te staan wegens klachten over geluidsoverlast. De 200.000 bezoekers van dat jaar veroorzaakten ernstige opstoppingen in de binnenstad.

De KNRB, koninklijke Nederlandse roeibond, was vorige jaar de enige van de 76 sportbonden die het aandurfde om mee te varen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.