,

Stralend door de menopauze

menopauze

Voor vrouwen die de overgang als een moment van grote transformatie ervaren is ‘Stralend door de menopauze’ een goed handboek zonder quick fixes. Auteur Leen Steyaert beschouwt de menopauze als het moment ‘om voor jezelf te zorgen, om aandacht te besteden aan het vervullen van je levensdromen’.

Hou van je borsten

Auteur Leen Steyaert is ervaren in de complementaire en natuurgeneeskunde en specialiseerde zich als nutritioniste aan het Vlaamse instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen. Ze is gezondheidsbegeleidster en de eerste Vlaamse menopauzeconsulente. Daarnaast is ze ook borstweefseltherapeute. ‘Over borsten’ is haar laatste boek dat vorig jaar verscheen. Hierin leert ze vrouwen van hun borsten te houden. Maar eerst leert ze hoe we van de menopauze gaan houden.

Geen route naar perfectie

De toon van Steyaert is serieus. Er is geen moeite gedaan het leuker te maken. In het boek staan oefeningen die worden geïllustreerd met zwart wit foto’s van Leen in een woonkamer. Geen hip pakje of een vrouw met een figuur waarbij ik het vermoeden krijg dat ze al een tijdje is gestopt met eten.

Koop het boek hier

Pure potentieel

De menopauze wordt benaderd vanuit natuurgeneeskundig perspectief. Dat betekent dat voor elk probleem of symptoom de oorzaken zowel in het fysieke als het mentale te vinden zijn. Incontinentie kan het gevolg zijn van verzwakte bekkenbodem- en sluitspieren door te weinig gebruik, overgewicht, zwangerschap en verminderen van oestrogeenproductie. Ook kan het een lichamelijke uiting zijn van diepgewortelde angst en zorgen. Nergens wordt verteld dat iets zo is en alles houdt ook verband met elkaar. Dat is misschien even wennen maar het nodigt uit je verstand te blijven gebruiken en zelf te bepalen wat bij je past en goed voor je is.

Geboorte van je ware zelf

Steyaert benadrukt door het hele boek dat ‘de menopauze de geboorte is van je ware zelf. Je terugkeert naar je pure potentieel en het is een mirakel en mysterie.’ Kortom niets minder dan een wederopstanding die mede mogelijk wordt gemaakt door een flinke lijst aan supplementen, mineralen en vitaminen en door veel los te laten: angsten, kinderen, gewenst gedrag.

Menopauzevrouwen

Wij menopauzevrouwen weten wel iets van ‘opnieuw’ beginnen. Als je op de helft van je leven zit is de kans groot dat je wel eens eerder met het keerpuntbijltje gehakt hebt. Zelden een makkelijke route maar vaak noodzakelijk. Bij het lezen van het boek plopt er bij mij regelmatig de associatie met de lasso van Wonder Women op. Iedereen die door de lasso wordt vastgehouden kan enkel nog de waarheid spreken. Tevens kan de lasso iemands geheugen herstellen, illusies doorbreken en de personen binnen de lasso beschermen.

‘Stralend door de menopauze’ wil de vrouw redden van de lichamelijke ondergang door haar te laten ontwaken als een Phoenix. Ik leef zelf niet natuurgeneeskundig maar geloof wel in een holistische benadering. Westerse geneeskunde richt zich veelal op symptoombestrijding. Denk aan hormoontherapie. Er is een tekort en dat vullen we aan met een pil. Niets mis mee natuurlijk. Wat wel nodig blijft is de aandacht voor de verandering. Volgens Steyaert zou nieuwsgierigheid onderdeel moeten zijn van je nieuwe levensstijl. Nieuwsgierigheid die de verandering onderzoekt en helpt bij de acceptatie. Niet te verwarren met het credo ik heb geen probleem maar een uitdaging. Steyaert bedoelt het allemaal wat zachter en liefdevoller.  

Sappige yoga voor intensere lichaamsbeleving

De tips die je nieuwsgierig naar je seksualiteit aanwakkeren zijn daar een mooi voorbeeld van. Sappige yoga oefeningen zoals subtiele heupbewegingen en ademhaling die je seksuele energie stimuleren. Ook bij seksualiteit draait het om aandacht en energie. In eerste instantie voor jezelf maar ook om het plezier met je partner te vergroten. ‘Streling en aanrakingen zijn vitamines voor je seksleven.’

Aan het einde staan ruim drie pagina’s levensstijladviezen waar je het niet niet mee eens kunt zijn. Het boek lezen is jezelf doorwerken. 

#LieveLieseLotte #Resetjouwseksleven #seksleven #sekschallenge #overgangsklachten #vrouwen #opvliegers #vrouwenklachten #vrouwengezondheid #love #couplegoals #sexdrive #sexmotivation #ZininSeks #Zinmaken #Sekstijdensdeovergang #overgang #hormonen #balans #menopauze #hormoneninbalans #menstruatie #stress #liefvoorjejezelf #libido #sekslust #womanempowerment #Vrouwenenseks #lust #Sextoys

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *