Menopauze op het witte doek

menopauze op het witte doek

Zweten is het enige symbool voor menopauze op het scherm.

Hoe staat het met de menopauze in series en films? Als je door het aanbod van Netflix scrolt is het aanbod van vrouwen tussen 45 en 60 jaar mager. De series die er zijn, Orange is the new black, House of cards wordt het onderwerp menopauze eenzijdig ingevlogen.

In de eerste serie van House of Cards staat Claire Underwood voor een open koelkast omdat ze een opvlieger heeft. Echtgenoot Frank vraagt wat afleveringen later of het erg is. Ze antwoord dat het niet erg is maar niet prettig. Claire droomt over het redden van een kind dat wordt verstikt door wijnstokken en bezoekt in een gynaecologe om te praten over het krijgen van een baby.

De opvlieger is hier het symbool voor de aankomende onvruchtbaarheid.

Het einde van moeder de vrouw. Claire heeft drie abortussen gehad en vraagt door signalen van perimenopause zich af of ze nog een kind kan en wil krijgen. Gedurende de eerste serie ontvouwt het grote plan voor wereldmacht van de Underwoods zich en besluit Claire verder geen medisch onderzoek te doen. Op weg naar haar presidentschap speelt de menopauze in de 7 series die volgen geen enkele rol.

In House of cards staat het krijgen van een kind de politieke ambitie in de weg. Dat is anders in Mrs. America. Mrs. America, te zien op Ziggo tv, is een negendelige serie die gebaseerd op het verhaal van ratificering van Equal Rights Amendement (ERA). Het amendement op de grondwet voor gelijke rechten voor vrouwen moet door twee derde van de staten worden geratificeerd. De conservatieve activiste Phyllis Schlafly, gespeeld door Cate Blanchett, mobiliseert een beweging van vrouwen die opkomen voor hun recht om huisvrouw te zijn en blijven. Ze zijn tegen feminisme, homorechten en abortus en strijden tegen de ERA.

Menopauze alleen conservatieve vrouwen?

In aflevering zeven krijgt Phyllis door de hele aflevering heen opvliegers. Niet alleen haar gezicht is bezweet maar na een discussie tijdens het jaarlijkse familieportret met haar dochter, die zich schaamt en hele andere denkwijze heeft, loopt ze de trap op en is de transpiratie goed zichtbaar op haar rug en oksels. Hoewel elke aflevering een andere prominente vrouw centraal staat is in Mrs. America de menopause blijkbaar alleen iets waar conservatieve vrouwen last van hebben.

Andere vrouwen in de serie zoals Gloria Steinem, Shirley Chishol (eerste zwarte presidentskandidaat) en Betty Friedan hebben in de serie nergens last van. Deze vrouwen zijn de feministische helden en hebben allemaal grote invloed hebben gehad op veranderende perceptie van vrouwen. Steinem schreef ‘Doing Sixty’ waarin ze vrouwen oproept  in opstand te komen tegen de onzichtbaarheid Ze heeft het over een coming out ‘This is what sixty looks like.’ Betty Friedan schreef in ‘The Feminine Mystique’ over het ongenoegen en ongemak van vrouwen. Ze reageerde op het gelukkige huisvrouw heldinnenbeeld van vrouwen in de bladen en op televisie. In de Verenigde Staten waren de jaren zeventig de jaren waarin bewustwording tot mentaliteitsverandering moest leiden.

OPROEP

Beste filmmakers en schrijvers, 
De menopauze is meer dan af en toe een zweetuitbraak. Tegen de tijd dat je voor de koelkast staat is de opvlieger vaak ook voorbij. Geef het de aandacht die past bij de complexe en gelaagde werkelijkheid. 

#hormonen #hormoneninbalans #energie #stress #menstruatie #leefstijl #fertiliteit #vrouwen #gezond #hormoonbalans #gezondeleefstijl #gezondeten #overgang #vruchtbaarheidsproblemen  #burnout #oestrogeen #fysiek  #mentaal #menopause #andfabulous #vrouw #fifty #midlifewoman #lekkerinjevel #midlifecrisis #midlifewomen #midlife #plus #womenempowerment #fiftyandfabulous #newera #years #flyyourownflag #midlifewoman #overfifty #midlife #midlifestyle #midlifeblogger #andfabulous #midlifecoach #midlifeinfluencers #womenover #menopause #aginggracefully #midlifecrisis #midliferevolution #midlifemom #plus #perimenopause #agelessstyle #ageisjustanumber #midlifewisdom #agepositive #bestager #midlifeadventures #woman #fortylicious #Fiftylicious