seks

Als hormonen niet meer door je lijf gieren, hoe zit het dan met libido? Hoe is het met je zin in seks als je lichaam begonnen is aan een biologische afbraak. Je vagina, punani, vulva, schede, ze zijn allemaal dol op oestrogeen. Door de afname van het hormoon wordt de huid en het weefsel van de binnenste schaamlippen, de clitoris, de vagina en urinebuis dunner en droger. Zo dun en gevoelig dat zelfs het dragen van een broek, fietsen of gewoon zitten oncomfortabel kan zijn en soms zelfs onmogelijk.

Vaginale droogte

Veel vrouwen hebben last van vaginale droogte, ook bekend als vaginale atrofie of urogenitaal syndroom van de menopauze. Droogte klinkt als een licht ongemak, atrofie alsof alles aan het verschrompelen is, en een syndroom klinkt alsof er iets mis is in je hoofd terwijl het probleem echt tussen je benen zit. Het komt voor vanaf de premenopauze tot en met de postmenopauze.

Pijn is niet nodig

De pijn of irritatie die atrofie kan geven is natuurlijk niet bevorderlijk voor je opwinding, maar je kunt het goed behandelen met een crème. Daarmee maak je de wand wat elastischer en dikker waardoor het vrijen echt geen pijn hoeft te doen. Volgens Dorenda van Dijken, gynaecoloog in het OLVG West ziekenhuis in Amsterdam is het beste om crèmes of zetpillen met estriol te gebruiken. “Estriol is een sterk verzwakt oestrogeen. Omdat het plaatselijk gebruikt wordt en het om een lage dosering oestrogeen gaat zijn de risico’s op bijwerkingen vrijwel nihil.”

Sinds enkele jaren kun je een laserbehandeling krijgen tegen atrofie. Lasers worden al langer gebruikt om de huid te stimuleren en laten regenereren. De vaginawand wordt gelaserd waardoor er gecontroleerde ‘brandwondjes’ ontstaan. Door het natuurlijke herstelproces wordt er nieuw collageen aangemaakt. Het verbetert de elasticiteit van de vaginawand /schede en stimuleert lubricatie.

Een nat wegdek

Menopauze betekent niet dat je niet vochtig kan worden. Als er maar voldoende zin en opwinding is. Het is nog steeds mogelijk om net zo vochtig te worden als vroeger, maar het kost meer moeite en tijd om opgewonden te raken. Deel je frustraties met je partner en vrienden. Als we allemaal luider en trotser zijn op ons genetisch geprogrammeerde turbulentie is de weg die we allemaal bewandelen beter geplaveid en kunnen we ons sneller hervinden en het weer leuk hebben bijvoorbeeld tussen de lakens.

Masturbeer!

Wat kan helpen is masturberen. Het is goed voor je libido en een geweldige manier om je vagina te smeren. Ik zou zeggen dat het heel goed is om zo’n drie of vier keer per week te masturberen. Je zult misschien merken dat hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker je een climax bereikt. Gebruik voor de afwisseling een vibrator (je kan ze testen op het uiteinde van je neus) of geef jezelf (eindelijk) een

#hormonen #hormoneninbalans #energie #stress #menstruatie #leefstijl #fertiliteit #vrouwen #gezond #hormoonbalans #gezondeleefstijl #gezondeten #overgang #vruchtbaarheidsproblemen  #burnout #oestrogeen #fysiek  #mentaal #menopause #andfabulous #vrouw #fifty #midlifewoman #lekkerinjevel #midlifecrisis #midlifewomen #midlife #plus #womenempowerment #fiftyandfabulous #newera #years #flyyourownflag #midlifewoman #overfifty #midlife #midlifestyle #midlifeblogger #andfabulous #midlifecoach #midlifeinfluencers #womenover #menopause #aginggracefully #midlifecrisis #midliferevolution #midlifemom #plus #perimenopause #agelessstyle #ageisjustanumber #midlifewisdom #agepositive #bestager #midlifeadventures #woman #fortylicious #Fiftylicious