barbie

Maar liefst negentig procent van de vrouwen heeft last van de overgang. De helft van de werkende vrouwen meldt zich wel eens ziek vanwege overgangsgerelateerde klachten of door een verkeerde diagnose. ‘De vrouwen die zich bij melden bij de menopauze polikliniek van het Amstelland Ziekenhuis hebben over het algemeen in de 2 á 3 voorafgaande jaren een psycholoog of een reumatoloog bezocht en een burn-out diagnose op zak’, vertelt gynaecologe Katinka Overmars.

De cijfers

Volgens Pauline Ottevanger, oud-gynaecologe en oprichtster van de eerste overgangspoli in 2002, is het helemaal niet nodig om rond te lopen met klachten. In een interview in het AD in 2016 zei ze al dat menstruatie een van die ongemakken is die je helemaal niet hoeft te ondergaan. ‘Vrouwen hebben geen idee: wat menstrueren is en waarom we het doen. Ze denken altijd maar dat het moet. Terwijl bewezen is dat het niet nodig is.’

Laat dit even op je inwerken.

Menopauze is een samenvoeging van het griekse mēnós en paûsis dat maand en ophouden betekenen. Letterlijk staat het dus voor het ophouden van de maandstonden. De periode eromheen noemen we de overgang. De medische term is climacterium en duidt op de aankomende onvruchtbaarheid. Vanaf je 45ste raken de eicellen op en wordt er minder oestrogeen aangemaakt. Het begin van de totale uitdroging en verzakking. Oestrogeen remt aderverkalking en heeft een positief effect op buikvet, dat ontstekingen veroorzaakt, en cholesterol. Het verlies aan het hormoon heeft veel impact. De oplossing voor de fysieke teloorgang en voor symptomen als onregelmatige menstruaties, hartkloppingen, opvliegers, (nachtelijke) transpiratie-aanvallen, incontinentie, geheugenverlies, vaginale droogte, stemmingswisselingen, migraine enz. ligt voor de hand: hormoontherapie. Ofwel geef de vrouw terug wat ze is kwijtgeraakt en alle nadelen van de menopauze verdwijnen.

Hormoontherapie bestaat uit oestrogeen en progesteron als de baarmoeder er nog is en alleen progesteron als er geen baarmoeder meer is. Er zijn tabletten, pleisters, neusspray, implantatietabletten voor onder de huid, gel, vaginale zetpillen en vaginale ring.

We zijn veel te voorzichtig.

Premarin was het eerste commerciële oestrogeen tegen menopauzeklachten en was afkomstig van de urine van zwangere merries. In 2002 stopte de verkoop omdat volgens onderzoek de risico’s de voordelen overstegen. In die tijd richtte grootschalig onderzoek zich op preventie van ziektes bij gebruik van premarin in plaats van de effecten op symptomen van de menopauze. Ofwel de vrouwen die onderzocht werden, waren niet de vrouwen die het meest gebaat waren bij hormoontherapie. In de media is het onderzoek statistisch verkeerd geïnterpreteerd en zijn de verontrustende berichten nog steeds de oorzaak van de angst voor borstkanker. Het onderzoek leidt nog steeds tot hardnekkige misverstanden waardoor volgens Janneke Wittekoek, cardioloog van het vrouwenhart en medeauteur van ‘Hart & hormonen. Fit de overgang in.’, we veel te voorzichtig zijn met hormoontherapie. Inmiddels is er meer en beter onderzoek gedaan naar de effecten van hormoontherapie. Het blijkt dat er in de eerste vijf jaar van hormoontherapie geen verhoogde kans op borstkanker is en blijven de bloedvaten elastischer waardoor je zelfs langer kunt blijven leven.

Voor nu: loop niet door met klachten. Mocht je twijfelen kun je een korte test doen op https://www.benuapotheek.nl/service/overgang of een wat uitgebreidere op https://www.vrouwenovergang.nl/Overgang-Algemeen/Zelftest-Overgang.php.

Bel je huisarts en vraag naar mogelijke oplossingen. In veel ziekenhuizen is er een menopauzepoli waar gynaecologen en verpleegkundig overgangsconsulenten je vragen kunnen beantwoorden en je klachten behandelen. Ook zijn er platforms zoals www.vrouwenindeovergang.nl die veel informatie bevatten.

Hormoontherapie is niet DE oplossing voor veel maar niet alles. Je leefstijl en je mentale welbevinden zijn net zo belangrijk. Daarover een andere keer meer.

#hormonen #hormoneninbalans #energie #stress #menstruatie #leefstijl #fertiliteit #vrouwen #gezond #hormoonbalans #gezondeleefstijl #gezondeten #overgang #vruchtbaarheidsproblemen  #burnout #oestrogeen #fysiek  #mentaal #menopause #andfabulous #vrouw #fifty #midlifewoman #lekkerinjevel #midlifecrisis #midlifewomen #midlife #plus #womenempowerment #fiftyandfabulous #newera #years #flyyourownflag #midlifewoman #overfifty #midlife #midlifestyle #midlifeblogger #andfabulous #midlifecoach #midlifeinfluencers #womenover #menopause #aginggracefully #midlifecrisis #midliferevolution #midlifemom #plus #perimenopause #agelessstyle #ageisjustanumber #midlifewisdom #agepositive #bestager #midlifeadventures #woman #fortylicious #Fiftylicious