Het lijkt wel of iedereen die ik ken dit jaar 50 wordt, niet alleen in jouw omgeving maar ook kennissen, beroemdheden en zelfs onze koningin Maxima. Vijftig is de nieuwe veertig! Alleen dan met nog meer wijsheid, meer zekerheid en nog (hopelijk) prachtige (corona-vrije) jaren voor de boeg. Je staat op het punt om aan het tweede deel van je leven te beginnen. Natuurlijk de leesbril en de grijze haren zijn minder leuk, om nog maar niet te spreken van die kraaienpootjes en andere rimpels. Hoeveel vitaminerijke crème je ook koopt, het blijft onvermijdelijk. Maar ouder worden, en zeker 50 worden komt ook met veel voordelen. Alles over 50 worden, lees je bij LieveLieseLotte.nl.

De grote 50 – Fifty-special van LieveLieseLotte.nl: De geschiedenis van Sara, zonder ‘h’?

Je 50ste verjaardag wordt zeker gevierd met een verklede Sara. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan? En hoe schrijf je het? Sarah met ‘h’ komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws en zonder de  ‘h’ komt uit het Arabisch. Veel maakt het niet uit want als iemand 50 jaar wordt echt wel wat er bedoeld wordt. Oorspronkelijk komt het van het Bijbelse verhaal Sarai. Haar naam veranderde toen God besloot haar weer vruchtbaar te maken en een passendere naam zocht. Sarai vond het lachwekkend, ze was tenslotte al oud en altijd onvruchtbaar geweest. Maar de voorspelling kwam uit en ze kreeg met Abraham een zoon, Isaak genaamd.

Midlife is het een crisis?

De overgang is een proces, je realiseert je dat je over de helft van je leven bent en je vraagt naar de zin van het leven. Is dit het nou? Als mij iets overkomt, kan ik dan terugkijken op een vol leven? Het bekende emptynestsyndroom speelt daar natuurlijk ook een belangrijke rol in. Over het algemeen zien vrouwen niet erg op tegen de overgang, alleen de opvliegers worden als vervelend beschouwd. En dan niet eens voor jezelf als voor de buitenwereld die ziet dat je zweet en je vestje aan en weer uit doet. Ook het verval van het uiterlijk is voor veel vrouwen een probleem, de grijze haren, de rimpels en de slapper wordende spieren. Wat je daaraan kan doen, lees je verderop in dit artikel en hier.

Thema van de overgang

Het centrale thema voor de meeste vrouwen die 50 zijn of worden is: En ik dan? Veel vrouwen hunkeren naar tijd voor hunzelf, alle energie is gegaan naar het gezinsleven en de uiterlijke successen. Er was simpelweg geen tijd over om aan henzelf te besteden. Als dat ook jouw centrale thema was, dan komt dat er met de overgang snoeihard uit. Ze voelen zich te kort gedaan en zijn vergeten wat zij nodig hebben om het geluksgevoel te creëren.

Niet alles wordt anders

Wie 50 is, kent nog steeds onzekerheden. Mocht je denken dat die over zijn, dan vergis je je. Dat je je lekkerder in je leven voelt, is gelukkig voor de meeste vrouwen wel het geval. Maar we zoeken nog steeds naar onze passies en de zin van het leven. Issues en jeugdtrauma’s zijn meestal wel verwerkt, maar de gevolgen ervan kunnen nog steeds een nadelige impact op je leven hebben. Je zal je ook nog steeds drukmaken. De onrust die je voelde als dertiger zal verdwenen zijn, maar dat wil niet zeggen dat je leven een en al pais en vree is.

Uiterlijk Nog steeds woest aantrekkelijk

Dat je grijze haren krijgt, rimpels en de zwaartekracht zijn ding doet is onvermijdelijk. Je bril op en weer af, vest aan en weer uit. Toch kunnen vrouwen van 50+ nog steeds als woest aantrekkelijk worden beschouwd. Ondanks de pijntjes en de kwalen waarmee je ook sowieso te maken gaat krijgen. Je hormonen veranderen dus ook je lijf krijgt een andere vorm. Hoezeer je ook op je eten let, hoe vaak je ook sport en hoe gezond je ook geleefd hebt, de vorm zal veranderen. Maar dat betekent echt niet het einde van de wereld.

Kledingstijl

Dat kan je verbloemen door je jeugdig te kleden. Maar ben je het niet met me eens dat het sexier is om je te kleden naar je leeftijd. Het ‘atheneum van achteren en museum van voren’-effect wil je toch vermijden. Dus laat die felle kleuren en korte shirts in de schappen hangen voor de jeugd en kies voor kwalitatieve basisstukken in natuurtinten. Het maakt je ook mooier om een duurdere jurk te dragen met mooie snit dan een synthetisch jurkje van een goedkoop kledingmerk-keten. En vergeet niet: Je past nog altijd de oorbellen die je droeg toen je zeventien was.

Haardracht

Lekker kort, een pittig kapsel. Dat is wat veel vrouwen denken als ze de grens van 50 zijn gepasseerd. Doe het niet. Althans doe het niet als het niet bij je past. Laat de kapper beslissen welk kapsel jou mooier maakt, en in welke kleur. Want Coca-Cola-rood is misschien toch niet de kleur die jou doet laten stralen.

Handtas

Waar vroeger hele andere dingen in je handtas zaten, zit nu standaard een leesbril en een pincet in. Want die ongewenste haargroei is absoluut ongewenst. Misschien heb je zelfs wel zo een bril accessoire die om je nek hangt, omdat je toch echt altijd je leesbril kwijt bent. Zelfs wanneer deze gewoon op je hoofd zit. Zelf denk ik dat het nu tijd is om over te stappen op een multifocale bril, zodat ik die eeuwige zoektocht achterwege kan laten. Maar ja, dan alleen die telefoon nog. Ben ik de enige die altijd mijn telefoon kwijt ben? Volgens mij behoort dat ook bij de leeftijd.

Levensstijl

Af en toe een festival (corona daargelaten) trek je nog wel, maar de dagen dat je om 6 uur uit de disco kwam rollen, even douchen, koffie en weer naar kantoor behoren tocht tot de verleden tijd. Waar je als veertiger nog een dagje moest uitkateren, zal je merken dat je lichaam nu een langere herstelperiode nodig heeft. Ook zal je meer geld uitgeven aan comfort, de nachten in slechte hostels worden ingeruild voor luxere vakantiebestemmingen. Simpel weg omdat je rug die slechte bedden echt niet meer trekt. S

Sporten

Blijf bewegen! De zwaartekracht doet zijn ding wel, maar dat wil niet zeggend dat je alleen maar op de bank moet blijven hangen, hoe comfortabel dat ook lijkt. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Dat geldt ook voor seks. Het is echt een fabeltje als je denkt dat met de overgang je libido de deur uit is gevlogen. Stel dat je op slag verliefd wordt, dan vliegen de hormonen weer vrolijk door de lucht. Dus ook als je al in een lange relatie zit, werk aan je seksleven. Reset jouw seksleven in 21 dagen, is een e-boek wat je daar zeker bij kan helpen.

Mooier dan dit word je niet

Ik heb een prachtige foto van toen ik eind twintig was en bij een tempel in Nepal stond. Ik hield mijn hand voor mijn buik, want oh, oh, oh wat voelde ik me dik. Maar als ik nu naar die foto kijk, sjonge wat was ik slank. Onthoud dat als je over tien jaar naar een selfie kijkt die je vandaag maakt, dat je ook denkt hoe slank en mooi je was. Ook al voel je dat nu niet zo.

Onafhankelijkheid

Hoe cliché het ook klinkt, onafhankelijke vrouwen zijn gelukkiger. Je kan echt zonder man, je hoeft je uitgaven niet bij je partner te verwantwoorden. Hoe onafhankelijker je bent, hoe meer trots je bent op jezelf en dat is toch echt het ingrediënt voor geluk. En de leeftijd van 50+ brengt dat in de meeste gevallen vanzelf met zich mee, nou, ja, vanzelf?!

Kunstmatig jong

Hier en daar een filler of een kwartje botox, als dat je gelukkiger maakt; doen! Ik ben van mening dat ik liever origineel ‘lelijk’ ben dan kunstmatig mooi. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Veel van mijn vriendinnen grijpen wel naar de fillers en andere mogelijkheden om er jonger uit te zien. Prima, overdrijf het alleen niet. Je handen en je nek zullen je leeftijd altijd verraden. Ik ben een voorstander van elegant ouder worden, inclusief mooie rimpels, en niet dat het gezicht ineens een heel andere vorm krijgt. Want zeg eens eerlijk, van de knappe Nicole Kidman is toch maar weinig over nu dat ze lijkt op een twintiger.

kunstmatig jong

Wie? Wat? Waar?

Mijn geheugen laat me ook steeds meer in de steek. En ik was daar in mijn jonge jaren ook al geen kei in, het wordt met de dag erger. Niet alleen behoort het standaard tot mijn ochtendroutine om mijn bril, telefoon en sleutels te vinden. Ook namen, belangrijke gebeurtenissen uit het verleden lijkt steeds wazigere herinneringen te worden. Boodschappen schrijf ik op een lijstje, maar als ik dan vervolgens het lijstje thuis laat liggen…

De nadelen van de overgang

Het zijn vervelende bijkomstigheden, maar stellen weinig voor bij de emotionele schommelingen. Die stemmingswisselingen, het slechte slapen en de concentratieproblemen zijn klachten die te wijten zijn aan de overgang, evenals:

 • Angst
 • Broze nagels
 • Depressie
 • Droge huid
 • Duizeligheid
 • Geheugenverlies
 • Gewichtstoename
 • Haaruitval
 • Klachten spijsvertering
 • Klachten tandvlees
 • Moeilijk concentreren
 • Nachtelijk zweten
 • Onregelmatige hartslag
 • Opgeblazen gevoel
 • Opvliegers
 • Paniekstoornis
 • Pijnlijke gewrichten
 • Prikkelbaarheid
 • Slaapstoornissen
 • Spierspanning
 • Stemmingswisselingen
 • Vaginale droogheid
 • Verandering lichaamsgeur
 • Vermoeidheid

De voordelen; wetenschappelijk bewezen

Uit verschillende Amerikaanse onderzoeken onder ruim 350.000 Amerikanen bleek dat het leven na je vijftigste over het algemeen als leuker wordt ervaren. De gemiddelde vijftiger heeft meer plezier in het leven en is socialer dan personen die half zo oud zijn. Vijftigers zijn minder gestrest, er is minder boosheid en bezorgdheid. Vijftigers leven meer in het nu, accepteren alles beter en hechten aan het leven dan jongeren. De enige voorwaarde is natuurlijk dat je gezond blijft.

De voordelen van 50 zijn op een rijtje

Ouder worden heeft veel voordelen, natuurlijk de nadelen zijn er ook. Maar aangezien we er niets tegen kunnen doen, kan je het maar beter positief bekijken.

 • Angst krijgt een bijrol in je leven, terwijl het misschien te vaak de hoofdrol had.
 • Je bent unieker, meegaan met de mainstream hoeft niet.
 • Je wordt empathischer, jezelf verplaatsen in de ander wordt makkelijker, gewoonweg omdat je meer levenservaring hebt en de grootste issues achter je hebt gelaten.
 • Genieten 2.0. Genieten van een lekker glas wijn, want die bocht van vroeger verdraag je niet meer. Je geniet van je kleinkinderen, als je die krijgt zonder de stress te hebben van het ouderschap en je eigen stress waar je toen als dertiger middenin zat.
 • Je komt meer voor jezelf op, je stelt grenzen en het wordt makkelijker om ‘nee’ te zeggen.
 • Je bent jezelf, in plaats van iemand proberen te zijn die je niet was. Je bent nu de hoofdpersoon in jouw verhaal, in plaats van de moeder / echtgenoot figurantenrol die je had.
 • Je hoeft niet meer zo nodig, been there, done that and bought a T-shirt, je bent zoveel ervaringen al rijker, je kan nu de diepte in, in plaats van an het oppervlak te blijven drijven.
 • Je mensenkennis wordt steeds beter en je bent zelfverzekerd genoeg om gesprekken die je niet wil af te kappen.
 • Je bent niet chagrijnig, er zijn gewoon dagen waarin je minder tolerant tegenover andermans onzin staat.
 • Je bent krachtiger in je denken, de opgedane levenswijsheden leveren vruchten af.
 • Meer tijd. Je hebt meer vrije tijd, de kinderen zijn de deur uit en je hoeft niet meer mee te doen, dus eindelijk tijd voor jezelf.
 • Minder angsten. Je durft te falen, hoe heerlijk is dat? Toen je twintig was, kon je daar nog wakker van liggen maar nu, ach.
 • Minder keuzestress. Je weet steeds beter wat je wel en niet wil, wie je bent en waar je voor staat. Dat maakt kiezen makkelijker. En doe je steeds meer waar je zin in hebt. In plaats van te leven naar wat jij denkt zoals het hoort. Je kiest meer waar je zelf écht zin in hebt!
 • Minder zorgen. Je maakt je minder zorgen. Steve Jobs, zei ooit: ‘Your time is limited, don’t waste it living someone else’s life.’ Leg je er gerust bij neer: tegen een kalkoenkin en flappende bovenarmen valt niet op te trainen, dus je kunt net zo goed een boek lezen.
 • Nu wel. Daarom doe je nu de dingen die je altijd al hebt willen doen, maar nooit durfde. thJe begint echt aan een nieuwe levensfase en die gaat vaak gepaard met een studie die je altijd al hebt willen doen, het schrijven van dat boek of een nieuwe hobby.
 • Je bent onafhankelijker en dat maakt oprecht gelukkig.
 • Je kan veel beter alles relativeren. Je wordt daardoor steeds relaxter.
 • Je hebt de diepe daken overleeft, dat geeft veel rust. Je weet dat het wel goed komt.
 • Je hebt meer waardering voor jezelf en voor je leven.
 • Na je 50steis het geen roddelen mee, je deelt slechts je gefundeerde mening over de levenskeuzes van anderen.
 • Alle stomme dingen die je hebt gedaan, deed je voor internet zelfs maar bestond, zodat er niet of nauwelijks belastend bewijsmateriaal is.
 • Minder scherp zien is een natuurlijk beschermingsproces in de buurt van spiegels, zeker in combinatie met halogeenlampen.
 • Je voelt je zekerder, je weet ondertussen wat je waard bent. Je bent sexyer, simpelweg doordat je zelfverzekerder bent.

Je wordt ouder, dat is een blessing geen vloek. Dus bekijk het positief!

Mooie huid

Je huid wordt niet losser, het is meer een relaxed-fit. Injectables met hyaluronzuur zijn een kostbare aangelegenheid en blijven een jaara zichtbaar. Wat het doet, is het stimuleert de collagee naanmaak. Peelings met actieve ingrediënten geeft je huid ook een boost, verkrijgbaar bij een goede schoonheidsspecialiste. Zoals bijvoorbeeld Bij Dusty, haar Elastin Infusion Therapy is ook echt de moeite van het proberen waard. Nu dat de zomer er weer aankomt, zorg ook voor goede uv-bescherming, een makkelijke manier om huidveroudering tegen te gaan. Vitamines-B zoals Biotine (B8), B11, B12 en B6 doen goed voor huid en haar. Gebruik alleen niet de bruistabletten, die werken minder goed. Check ook of je voldoende vitamines-A, -C en -E binnenkrijgt evenals magnesium. Dat laatste laat zich veel beter in je lichaam opnemen door een warm bad te nemen met magnesium zout. En is nog super ontspannend ook. Wil je liever een crème? Verdiep je dan eens in de op recept verkrijgbare crèmes die A-zuur vitamine bevatten. Pure Vitamine C is ook super effectief. Dat kan in potjes of in een boost bij je schoonheidsspecialiste. En vergeet niet wat seks voor goed doet voor de huid. Dat lees je hier…SEKS & BEAUTY, SEKS & GEZOND

Literatuur

Hoewel veel vrouwen die de grens van 50 bereiken zelf in de pen klimmen, is er ook al veel over geschreven:

50 tinten wijs

Kris Colpaert en Lynn Wesenbeek zijn de auteurs van’50 tinten wijs’. Hier worden meerdere 50+ BN’ers geïnterviewd en vertellen hun verhaal. Bij elk verhaal staan tips om zelf mee aan de slag te gaan. Helaas op het moment van schrijven, niet leverbaar.

Het Menopauzetaboe

Het Menopauzetaboe van de huisarts Nora Hendriks is gespecialiseerd in healthy aging. Zij schrijft dat het rimpelige gezicht voornamelijk genetisch bepaald is. Gezond van binnen betekent mooi van buiten, is haar devies. De huid verliest zijn elas­ticiteit door de hormoontekorten die in de menopauze optreden. Vrouwen die hor­moonsuppletie gebruiken zien er over het algemeen jonger uit. Ook al is dat nog niet wetenschappelijk bewezen. Vergeet niet dat stress, minder slapen en ongezond eten, met name suikers het verouderingsproces van de huid versnelt.  “Wel is aangetoond dat de beste effecten op osteoporose, dementie en bescherming van hart en vaten bereikt worden wan­neer je start met hormoontherapie bin­nen tien jaar na het begin van de menopauze.” Meer over hormoonsuppleties

Het energieke vrouwenvoedingskompas van Marjolei Dubbers

Mijn favoriete boek en ook op Insta volg ik haar trouw. Ze schrijft helder en duidelijk en zonder betweterig over te komen geeft ze de voordelen van een gezond voedingspatroon aan. Haar enthousiasme en energie straat gewoon door de pagina’s heen en geeft, mij in ieder geval, de inspiratie om ook zo vol stralende energie door het leven te gaan en fit oud te worden.

50 worden, niets dan voordelen

Voor een superschappelijk prijsje is het boek va Gie van Roosbroeck ook een echte aanrader. Die dagelijks zorgt voor een glimlach op je gezicht

Meisjes van 50 en meer Over wifty’s en granny’s

Het boek van Christel Geerts geeft een openhartige en wetenschappelijke inkijk in de wereld, hoofden, lichamen en gevoelens van vrouwen van 50-plus. De verhalen in de familieportretten illustreren het wetenschappelijke kader dat door de experten geboden wordt. Hoe verouder je als vrouw in een samenleving die gericht is op jeugdigheid en uiterlijk vertoon?

Stralend door de menopauze

Over dit boek hebben we zelfs een blog geschreven, je leest het hier.

Koningin Maxima & leuke 50 weetjes

Onze koningin is niet de enige die 50 is geworden. Met bijna 300.000 vrouwen die dezelfde leeftijd gaan bereiken, is de helft van de volwassen Nederlandse bevolking 50+. 50 zijn is dus niet meer zo uniek als een aantal decennia geleden.

Een aantal leuke weetjes:

 • 50 jaar zijn staat gelijk aan 600 maanden en 1.577.846.300 seconden.
 • Er zijn meer dan 7 miljoen Nederlandse 50-plussers.
 • Utrecht is de ‘jongste’ gemeente met slechts 30% 50-plussers.
 • Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn overbevolkt met deze leeftijdscategorie.
 • Op je 50ste heb je een gemiddelde levensverwachting van 33 jaar, 32 voor de mannen en bijna 35 voor de vrouwen.
 • Op 31/08/1971 bestond de wereldbevolking uit 3,670,525,358 mensen, wil je jouw geboortedag checken klik dan hier.
 • Boodschappen deden we in guldens en ook de Allerhande bestond al. Gezond eten was toen ook al een hot item. AH heeft alle oude Allerhande’s online, check hier die uit jouw geboortejaar.
 • Maria, Monique en Johanna waren de populairste vrouwennamen.
 • Jan, Robert, Marcel waren dat voor de mannen.
 • Voor 5000 gulden kocht je een nieuwe auto.
 • En voor een kleine 70.000 gulden kon je nog een eengezinswoning kopen.
 • Dat lijkt weinig, maar het minimumloon lag toen op 400 gulden per maand.
 • Jan Modaal verdiende begin jaren ’70 € 286 netto, euro’s welteverstaan.
 • Wie 50 is, kent waarschijnlijk nog de zwart-wit tv. De kleurenversie deed in 1968 zijn intrede.

Tegeltjeswijsheid

Laat ik dit 50+ blog afsluiten met een paar herkenbare clichés, die zo op een tegeltje kunnen:

 • Een rijk leven is een verzameling van kostbare momenten.
 • Elke piekermoment gaat af van de toekomst.
 • Het leven is een feest maar je moet zelf de slingers ophangen.
 • Hoe grijzer, hoe eigenwijzer.
 • Je bent pas oud als men zegt dat je er goed uitziet.
 • Je stopt niet met lachen omdat je oud wordt. Je wordt oud als je stopt met lache.
 • Misschien moet je eerst jezelf tegenkomen voordat je het kunt zijn.
 • Niet perfect is ook goed.
 • Je bent nog steeds hot. Een paar keer per dag zelfs.
 • Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met meer verjaardagen langer leven.
 • Je wordt niet per se ouder en wijzer. Er zijn gewoon minder stomme dingen die je nog niet hebt gedaan.
 • Ouder worden is eigenlijk best vernieuwend.
 • Soms moet je de toekomst gewoon op je af laten komen.
 • Verander wat je niet kunt accepteren, maar accepteer wat je niet kunt veranderen.
 • Vroeger was ik jong en knap, nu ben ik alleen nog knap
 • Wegens doorslaand succes, volgend jaar weer een nieuw jaar!

LEES OOK:

#LieveLieseLotte #Resetjouwseksleven #seksleven #sekschallenge #overgangsklachten #vrouwen #opvliegers #vrouwenklachten #vrouwengezondheid #love #couplegoals #sexdrive #sexmotivation #ZininSeks #Zinmaken #Sekstijdensdeovergang #overgang #hormonen #balans #menopauze #hormoneninbalans #menstruatie #stress #liefvoorjejezelf #libido #sekslust #womanempowerment #Vrouwenenseks #lust #Sextoys #healthyAging #midlifewoman #midlifewomen #midlife #midlifestyle #midlifeblogger #andfabulous #midlifecoach #midlifeinfluencers #womenover #midlifefitness #menopause #aginggracefully #midlifecrisis #midliferevolution #midlifemom #plus #perimenopause #agelessstyle #fashionover #beautyover #ageisjustanumber #style #styleover #midlifewisdom #agepositive #bestager #midlifeadventures #woman #wifty’s #Granny’s #stralenddoordemenopauze #meisjesvan50